Fényképalbumok

2018
07.05

Irodalmi tábor 2018

Ötödik alkalommal rendeztünk irodalmi tábort az Emlékházban június 25 és 29 között. A résztvevő diákok a körmendi, szombathelyi és tatai középiskolákból jöttek. A tábor témája a dualizmus korszaka volt, melyről Fónagy Zoltán és Pelyach István történészek, Harazdy Miklós zongoraművész, Fábián Márton középiskolai irodalomtanár és N. Pál József irodalomtörténész tartottak előadásokat. Nagy Gábor költő, irodalomtörténész Nagy Gáspár és kortársainak költészetét ismertette meg a diákokkal, Rajner Ágota művelődésszervező drámapedagógiai foglalkozásokat vezetett. A résztvevők megismerhették a csehimindszenti Mindszenty Emlékház kiállítását, kirándultak a Szajki tavakhoz, elkerékpároztak Nagytilajba, sőt a vállalkozóbbak – jó időben - kerékpáron tették meg az utat a bérbaltavári Emlékház és a csehimindszenti szállás között. A tábor megvalósítását az Alapítvány a Közjóért alapítványtól kapott pályázati támogatás tette lehetővé. A táboréletről a képeket Pogács Mónika és Rajner Ágota készítette.

2018
05.05

A 2018. évi Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadása Bérbaltaváron

Május 5-én a költő születésnapjára emlékeztek barátai és tisztelői a Nagy Gáspár Emlékházban. Bérbaltavár polgármestere, Németh Béla tartotta az ünnepi köszöntőt. Az ezt követő műsorban a Nagy Gáspár Alapítvány kurátorai – Papp Endre, Jánosi Zoltán irodalomtörténészek, Gergye Rezső a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója, Monostori Imre irodalomtörténész, Orosz István grafikus, író, és Nagy Gábor költő, irodalomtörténész – szavaltak Nagy Gáspár verseket. Lekics Evelin Nagytilajból népdalokat énekelt, s a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes – vezetője Schreiner Jenő – játéka zárta a műsort. A Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat ötödik alkalommal Pörös Géza filmszakíró kapta. A Díjat Monostori Imre, a Díj Kuratóriumának elnöke adta át, s Ő tartotta a laudációt is. A rendezvényről Pogács Mónika készítette a képeket.

2017
07.16

Irodalmi tábor 2017

Július 10-14 között negyedik alkalommal rendeztünk irodalmi tábort az Emlékházban budapesti, körmendi, zalaegerszegi és szombathelyi diákok részvételével. Az idei előadások témája a reformkorszak volt, melyről Déry Attila építész, Kovács Gábor Dénes színháztörténész, Németh G.István zenetörténész, N.Pál József irodalomtörténész és Pelyach István történész tartottak vetített képes előadásokat a diákoknak. A tábor programjának gerincét ebben az évben is Nagy Gábor költő, irodalomtörténész Nagy Gáspár és kortársairól szóló előadásai és verselemző foglalkozásai jelentették, valamint Rajner Ágota művelődésszervező drámapedagógiai foglalkozásai. Kerékpártúra és fürdőzés, népi tánctanulás és reformkori kiflisütés színesítette a hét programját. A tábor megszervezését az Alapítvány a Közjóért pályázati támogatása tette lehetővé.

2017
05.06

Megemlékezés a Költő szülőföldjén

Délelőtt a nagytilaji focipályán rendezték meg a 10. Nagy Gáspár Kispályás Labdarúgó Tornát 6 csapat részvételével. A torna győztese Gazsifalva – Bérbaltavár és Nagytilaj közös – csapata lett. Délután a bérbaltavári Nagy Gáspár Emlékházban került sor a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadó ünnepségére. A díjat ez alkalommal Keresztes Dóra grafikusnak adta át Monostori Imre, a Díj kuratóriumának elnöke. Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus méltatta a díjazottat. A műsorban fellépett a zalaegerszegi Harangláb Népzenei Együttes, Lekics Evelin versmondó Nagytilajból, Micsinai Dominik szavaló Nagykanizsáról és Tóth Zsanett a Vasvári Játékszín tagja. A rendezvényekről a fotókat Pogács Mónika készítette.

2016
11.24

Könyvbemutató Budakeszin

Budakeszin a Nagy Gáspár Városi Könyvtárban 2016. november 24-én tartották az Októberi stációk- Nagy Gáspár és 1956 - című könyv bemutatóját. A rendezvényt Sebestyén Ilona a Nap Kiadó vezetője nyitotta meg. A könyvről Pécsi Györgyi és Dr. Petrik Béla irodalomtörténészek beszélgettek. Bogos Julianna és Stock Szabolcs a Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium diákjai olvastak a költő verseiből. Az alábbi fotókat a Könyvtár munkatársai készítették

2016
10.25

Könyvbemutató az Írószövetségben

2016. október 25-én a Magyar Írószövetségben a Nap Kiadó könyvbemutatót tartott. Októberi stációk - Nagy Gáspár és 1956 címmel Pécsi Györgyi szerkesztésében új kötetet jelentetett meg Nagy Gáspár válogatott írásaiból. A könyvet Pécsi Györgyi mutatta be az érdeklődőknek. Az alábbi képeket Merényi Zita (Magyar Kurír) készítette.

2016
10.23

Bérbaltaváriak ünnepi megemlékezése az Emlékházban

2016. október 23-án délután a Nagy Gáspár Emlékházban tartották a település ünnepi rendezvényét. "Fénylő arcok" címmel Gergye Rezső rendezett színpadi előadást 1956-ról Nagy Gáspár verseinek feldolgozásával. A Tóth Zsanett, Bejczi Rita, Cseri Alexandra, Horváth Krisztina, Zalka Péter, Némeh Anita és Giczi Márk által bemutatott színpadi verses összeállítás után Németh Béla, Bárbaltavár polgármestere osztotta meg a hallgatósággal 56-ot idéző gondolatait, családja "személyes 56"-ját. (Az emlékező beszéd a Hírek, rendezvények menüpontban.) Ezután Dr.Petrik Béla az Alapítvány titkára beszélt "Az emlékezetvesztés ellen", Nagy Gáspárról, 1956 eszméjének ébrentartásáról. Végezetül bemutatta az új Nagy Gáspár kötetet, mely Októberi stációk címmel Pécsi Györgyi szerkesztésében a Nap Kiadó gondozásában jelent meg a napokban. A rendezvényről a fotókat Pogács Mónika készítette.

2016
06.27

Irodalmi tábor 2016

Harmadik alkalommal volt irodalmi tábor helyszíne az Emlékház június 20 és 24 között. A résztvevő diákok a körmendi, nagykanizsai, szombathelyi és budapesti középiskolákból jöttek. A tábor témája a Kádár korszak irodalmi, művészeti élete volt, előadást tartottak Ablonczy László volt színházigazgató és Kubik Anna színművész, Jánosi Zoltán irodalomtörténész, Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, N.Pál József irodalomtörténész, Orosz István grafikus, Pelyach István történész, Petrik Béla jogász, irodalomtörténész és Riskó Géza író, újságíró. A drámapedagógiai foglalkozásokat Rajner Ágota művelődésszervező vezette. Az 5 napos tábor az Alapítvány a Közjóért alapítvány pályázati támogatásával valósult meg.

2016
05.23

Szombathelyi diákok látogatása az Emlékházban

A szombathelyi tankerület szervezésében diákok egy csoportja tett látogatást az Emlékházban, ahol Gergye Rezső, az Alapítvány kurátora, a Vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ igazgatója fogadta őket, és bemutatta az Emlékházat, és a kiállítást.

2016
05.07

A 2016. évi Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadása Bérbaltaváron

A költő születésnapjára emlékeztek május 7-én a Nagy Gáspár Emlékházban. A műsorban közreműködött Csikos Sándor Jászai Mari díjas érdemes művész, a Debreceni Csokonai Színház tagja - aki a költő verseiből válogatott -, és a Vasvári Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csörnöc Klarinét Kvartettje. A rendezvényen került átadásra immár harmadik alkalommal a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj. A díjazott az idén Mórocz Zsolt író, akinek Monostori Imre, a Díj kuratóriumának elnöke adta át a díjat. A díjazottat Papp Endre irodalomtörténész méltatta. A rendezvényről az alábbi képeket Pogács Mónika készítette.

2015
06.26

Irodalmi tábor az Emlékházban

Az Alapítvány középiskolás fiatalok számára szervezett irodalmi tábort a bérbaltavári Emlékházban június 24-26 között. A Nagy Gábor költő, irodalomtörténész és Rajner Ágota művelődésszervező által vezetett programokon Gödöllő, Körmend, Nagykanizsa, Szombathely és Vasvár középiskoláiból jöttek a résztvevő diákok. A tábor meghívott előadói voltak; N.Pál József irodalomtörténész, Pelyach István történész, Rubold Ödön színművész és Szakolczay Lajos irodalom- és művészetkritikus. A gazdag ismereteket nyújtó előadások mellett a programban drámaszituációs játékok, kézműves foglalkozás, irodalmi beszélgetés is szerepelt. A három napos tábor megrendezésére a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft-től kapott adomány nyújtott anyagi lehetőséget az Alapítványnak. A jól sikerült, élménydús tábor végén a Magyar Művészeti Akadémia által felajánlott irodalmi, művészeti kiadványokat vihették magukkal a diákok. Az eseményről Rajner Ágota készítette az alábbi fotókat.

2015
05.09

A 2015. évi Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj átadása Budakeszin

Budakeszin az Erkel Ferenc Művelődési Központban tartott rendezvény keretében adták át második alkalommal a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A költőre emlékező műsorban közreműködött Juhász Judit, Lázár Csaba és Szabó András vers- és prózamondók, valamint Kristófi Ágnes énekművész és Fóris Szilárd zongoraművész. A 2015. évi díjazott Tóth László, Dunaszerdahelyen élő költő, író, műfordító, akinek a Díj Kuratóriumának elnöke, Monostori Imre adta át a díjat, ezt követően Pécsi Györgyi mondott laudációt. A rendezvényről Süle Gyula és Szőts Dávid készítette az alábbi fotókat.

2015
02.24

Irodalomtanárok látogatása az Emlékházban

Február 24-én a celldömölki és vasvári járás általános iskoláinak irodalomtanárai voltak az Emlékház vendégei. Tanárok és tankerületi vezetők beszélgettek a két járás közötti kulturális együttműködés lehetőségeiről, különös tekintettel a területükön fekvő irodalmi emlékhelyekre. A rendezvény házigazdája Gergye Rezső volt.

2014
10.16

A második rendhagyó irodalomóra a Nagy Gáspár Emlékházban

Október 16-án a Pókaszepetki Festetics Kristóf Általkános Iskola diákjai számára tartott irodalomórát Nagy Gábor költő, irodalomtörténész, a Nagy Gáspár Aapítvány kurátora a bérbaltavári Emlékházban.

2014
10.02

Rendhagyó irodalomóra a Nagy Gáspár Emlékházban

Október 2-án a Csehimindszenti Általános Iskola közel 20 diákja számára tartott kiállítás-bemutatóval egybekötött irodalomórát Nagy Gábor költő, irodalomtörténész a bérbaltavári Emlékházban. A rendezvényről Gergye Rezső készítette az alábbi fotókat.

2014
08.21

Tábor a Nagy Gáspár Emlékházban

Augusztus 21-23 között 3 napos tábort szervezett az Alapítvány a bérbaltavári Emlékházban felső tagozatos diákok számára, akik Bérbaltavárról, Nagytilajból, Csehiből és Csehimindszentről jöttek át. A rendezvényről Gergye Rezső készítette az alábbi fotókat.

2014
05.04

Megemlékezés Bérbaltaváron

Nagy Gáspár születésének 65. évfordulóján az Alapítvány emlékező rendezvényt tartott Bérbaltaváron. A program szentmisével kezdődött a bérbaltavári templomban - majd a nagyon szeles időjárás miatt - a műsor is ott folytatódott. Itt került először átadásra a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díj, melyet Falusi Márton költő vehetett át.

2013
09.28

Megnyílt a Nagy Gáspár Emlékház

Bérbaltaváron emlékházzá avatták Nagy Gáspár szülőházát a Rákóczi Ferenc u. 33. alatt. A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Nagy Gáspár Alapítvány által rendezett "Valaki ír a kezeddel" című kiállítást Juhász Judit, a Magyar Művészeti Akadémia főosztályvezetője, a Magyar Katolikus Rádió volt vezérigazgató-helyettese nyitotta meg. A megnyitóról Farkas János, Petrik Béla és Szőts Dávid készítette az alábbi fotókat. Az Emlékház nyitvatartása: április1.és október 31. között szerda, péntek 13-17 óra, szombat 9-13 óra. Egyéb időpontokban bejelentkezéssel a 06 30 509 3439-es telefonszámon.

2013
05.04

Nagy Gáspár focikupa 2013

A hatodik alkalommal Nagytilajban megrendezett Nagy Gáspár Kispályás Labdarúgó Tornán a korábbi évek résztvevői jelentek meg. A házigazda Gazsifalva csapatán kívül Vasvár, Budakeszi, a Hitel folyóirat és a Katolikus Rádió csapata. A focikupát ez alkalommal Vasvár csapata nyerte meg. A rendezvény a nagytilajiak vendéglátásával folytatódott, ahol a Katolikus Rádióból Szikora József és zenésztársai idézték a 70-es évek muzsikáját. Az alábbi fotókat Draskóczy András készítette.,

2012
05.17

Nagy Gáspár Emlékkonferencia

A Magyar Művészeti Akadémia és a Nagy Gáspár Alapítvány közös szervezésében a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a Petőfi Irodalmi Múzeumban egésznapos rendezvényre került sor a 2007-ben elhunyt Nagy Gáspár emlékére. Az alábbi képek Gál Csaba (Petőfi Irodalmi Múzeum) fotói.

2012
04.30

Nagy Gáspár focikupa 2012

Az ötödik alkalommal Vasváron megrendezett Nagy Gáspár Labdarúgó Tornán nyolc csapat vett részt. A házigazda város csapatán kívül Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata Gazsifalva néven indult, Budakesziről 2 csapat nevezett, rajtuk kívül Pannonhalma és Szombathely, valamint a Hitel folyóirat és a Magyar Katolikus Rádió csapata voltak a torna résztvevői. Az idei győztes Gazsifalva lett. A jó hangulatban lezajlott félnapos rendezvény a házigazdák vendéglátásával ért véget. Az alábbi képek Draskóczy András fotói.

2012
04.30

Vasvári Nagy Gáspár Emlékdélután

Vasváron a Nagy Gáspár emlékére megrendezett sporteseményt követően a Nagy Gáspár Kulturális Központban Emlékdélutánt tartottak. Az irodalmi rendezvény három meghívott előadója N. Pál József, Petrik Béla és Szikora József volt. Az alábbi fotókat a vasvári NGKK készítette.

2010
05.22

Nagy Gáspár-emléknap 2010

Az Alapítvány és a Hitel folyóirat munkatársainak szervezésében első alkalommal került megrendezésre a bérbaltavári szülőház udvarán a Nagy Gáspár-emléknap. Költők és irodalomtörténészek személyes élményeik felidézésével, Nagy Gáspárhoz írt verseikkel emlékeztek. Az előadók között a fiatalok - Falusi Márton, Hanti Krisztina, Nagy Gábor és Szentmártoni János - mellett ott volt Léka Géza és N.Pál József is, a költő verseiből Szabó András olvasott fel. A rendezvényről Hanti Krisztina készítette a fotókat.

2010
04.17

Kertrendezés az Emlékháznál

Április közepén rokonok és barátok közremüködésével faültetésre és füvesítésre került sor a bérbaltavári szülőház hátsó udvarán. A munkában részt vettek Gutorföldről Ábrahám Lajos és fia Balázs, Budapestről a Gergelyi család, Elek Sándor és felesége, és a baltavári szomszédok: Virág Károly és Sándor.

2009
05.02

Születésnapi emlékezés Vasváron, Nagytilajon, Bérbaltaváron


2009
04.04

Kuratóriumi ülés Bérbaltaváron

Nagy Gáspár szülőházának udvarán tartott kuratóriumi ülésen a Kuratórium tagjain kívül részt vett Bérbaltavár polgármestere Varga Viktória, Vasvár város polgármestere V.Németh Zsolt és helyettese Kovács Tilda, a Vasvári Művelődési Ház igazgatója Gergye Rezső, a Vasvári Kistérségi Társulás elnöke Fukszberger Imre, a Vas megyei Művelődési és Sport Titikárság közművelődési csoportvezetője Kútszegi István, Bokányi Péter az Életünk folyóirat főszerkesztő-helyettese, Zágorhidi Czigány Csaba építész Vasvárról, Mátéffy Anna és Draskóczy András építészek Budakesziről.